Платото със сирена е идеалното начало или завършек на всяка вечеря, а през есенните вечери може да се превърне в основната храна към хубава чаша с вино. Специално за всички, които са фенове на по-леките хапвания или на дългите вечери, обобщихме основните етапи при приготвянето на съвършеното плато сирена.

 

Основата:

Изберете голяма дъска, за да има достатъчно място за всеки продукт. Може да използвате и голяма чиния, класически поднос, поднос от естествен камък или дори кошница за допълнителен рустик ефект.

 

Сирената:

 

 

Три или пет различни сирена са напълно достатъчни, в зависимост от броя гости. За максимално разнообразие изберете такива от различно мляко – краве, козе, овче и с различна консистенция, която се дължи основно на възрастта на сиренето. Свежи сирена са свежото козе сирене, свежата моцарела, рикотата, крема сиренето; от меките сирена с плесен най-ленсо ще откриете Бри и Камамбер. Разнообразието при меките и немного твърди сирена е много голямо.  Добър избор за случая са гауда, проволоне, чедър, Едамер (едам), грюер, ементал. За разнообразие на текстурите е добре е да предложите и твърдо сирене – пармезан, много узрял чедър, пекорино. Сините сирена (Рокфор, горгондзола, Стилтън)  определено биха допринесли със специфичния си вкус.

 

Въглехидратната част:

 

Високата масленост на сирената се балансира добре с въглехидрати под различна форма – крекери, гризини, брускети, бисквити или любимия ви хляб. Осигурете няколко опции, като нека един от вариантите е с много лек вкус, така че вкусовете на сирената да се усетят най-добре. Останалите опции могат да са с добавка чесън, розмарин, маслини, лук или дори да бъдат леко подсладени.

 

Ядки и сушени плодове:

 

Ядките са чудесен начин да добавите хрупкавост, а сушените плодове сладост и аромат към вашето плато. С тяхна помощ може и да внесете цвят в композицията. Най-често се използват – шам фъстък, орехи и пекани, бадеми, сушени кайсии, фурми, сушени смокини и боровинки.

 

Сезонни плодове:

 

 

Още един наичин да балансирате високата масленост на сирената. Изберете плодове според сезона – круши, ябълки, праскови, смокини, череши, ягоди, грозде. За да подсилите сладостта и аромата на плодовете може леко да ги запечете.

 

Конфитюр от плодове или мед:

 

 

Ароматните конфитюри от дюли, зелени смокини или боровинки са идеално допълнение, както и мед – в буркан или директно от восъчната пита за по-ефектно сервиране.

 

Маслини и зеленчуци:

 

 

Любителте на по традиционните комбинации със сигурност биха оценили, ако към сирената добавите и маслини, големи каперси, краставички или листа рукула.

 

Декорация:

 

 

Разнообразието от сирена, ядки, сушени и пресни плодове прави платото достатъчно цветно и красиво, но все пак може да допълните визията със стръкове розмарин или салвия, ниска ваза свежи цветя или разрязани наполовина цитруси. Разположете всики продукти директно въхху платото (дъската) или изпозвайте за някои от тях малки купички.

 

Сервиране:

 

 

Най-важаната част е именно сиренето. Вкусовете и консистенцията му са най-добре изразени, ако то е със стайна температура, важно е към всяко от сирената да има отделен нож (за да не се смесват вкусовете). Няма нужда да нарязвате цялото количество предварително,  можете просто да поставите парчета цели и да нарежете/натрошите съвсем малка част, а след това гостите сами да продължат. Ако гостите са повече, може да отбележите името на сирената с малки табелки. Останалите сирена завийте в хартия и след това увийте немного стегнато в ПВЦ фолио, за да ги предпазите от изсушаване.
Обикновено сирената се сервират със сладки добавки след вечеря, а със солени, ако я предхождат. Както винаги правилата ги измилсят европейците, американците ги преправят, а според нас единственотоо правило е да вие  вкусно… и да е красиво.

Източник: societeanonyme.bg